Nej till nedläggning av husläkarjouren

(av: Jerri Bergström och
Talla Alkurdi
)

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm ska lägga ner Täby husläkarjour. Vi socialdemokrater är mycket oroade över att ännu mer vård utanför Stockholms innerstad försvinner.

Nedläggningen av husläkarjourerna är ett led i utveckling som det moderatledda styret fört under en lång tid. Vård ute i länet och i förorten läggs ner, samtidigt som nya privatkliniker öppnar upp på Östermalm. Flera kommuner i länet drabbas eftersom de blågröna lägger ner totalt nio husläkarjourer. Dessutom stoppas också öppnandet av ytterligare två närakuter. Detta är särskilt problematiskt eftersom Vallentuna kommun växer och bygger nya bostäder.

Redan idag måste många alldeles för många åka långt för att få vård på kvällar och helger. Nu vill de blågröna göra det ännu längre för oss i Vallentuna kommun.
De blågröna menar att patienterna istället kan besöka sin vårdcentral eller en närakut. Men eftersom tillgängligheten på vårdcentralerna kan variera kraftigt och att närakuterna inte är jämt spridda i regionen uppkommer flera frågetecken kring helheten i detta beslut.

Vi socialdemokrater är också mycket kritiska till att vårdcentralerna i regionen inte får de ekonomiska anslag de behöver för att klara sitt redan stora uppdrag. När husläkarjourerna stänger kommer vårdcentralerna att få en ännu större arbetsbelastning och tillgängligheten kommer troligtvis bli sämre.
Den blågröna majoriteten prioriterar inte den nära vården utan slösar bort pengar på konsulter och dyra privatiseringar av vården. Under 2019 kostade den privatiserade vården 2,4 miljarder mer än den övriga vården.

Vi socialdemokrater säger nej till nedläggning av husläkarjouren i Täby och vill istället se till att den nära vården utvecklas jämlikt över hela regionen.

Jerri Bergström (S), oppositionsråd, Vallentuna kommun
Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionsråd i opposition

En kommentar på “Nej till nedläggning av husläkarjouren

Add yours

  1. Tack Jerri och Talla att ni reagerar tydligt mot nedläggningarna av husläkarjourerna och mot privatiseringarna av all möjlig sjukvård. Det blir svårare och svårare att få tid på vår vanliga läkarstation.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑