Kommunens främsta resurs är medarbetarna

(Av: Gustav Elfström och Jerri Bergström)

Vallentuna kommuns nästan tvåtusen medarbetare är grunden för vårt välmående och för att vardagen fungerar för oss Vallentunabor. Vårdpersonal, skolpersonal, socialarbetare, servicepersonal, tekniker och en rad andra experter utgör en fantastisk samling kompetenser som krävs för att lösa kommunens komplexa uppdrag.

Ni som stiger upp varje morgon, går till kvällspassen eller är vakna om natten för att utföra tjänster åt invånarna varje dag, året om – det är ni som får kommunens alla verksamheter att fungera.

Många arbetsuppgifter inom kommunen kräver hög kompetens och innebär ofta prövande arbetsdagar. Att arbeta för en kommun är ofta förknippat med känslan av meningsfullhet men flera yrkesgrupper har också vittnat om alltför mycket negativ stress, känslan av att inte räcka till och att lönen inte speglar den samhällsinsats arbetet innebär. Inte minst under den prövande tid som pandemin har orsakat har välfärdens medarbetare visat hur viktiga de är för att Sverige ska fungera.

En hållbar arbetssituation och möjligheten att göra ett gott jobb till en rättvis lön är viktigt inte bara för att rekrytera och behålla kompetent personal utan också för att morgondagens ungdomar ska vilja välja viktiga yrken som undersköterskor, lärare och socialsekreterare där det redan nu finns en brist på utbildad arbetskraft i Sverige.

Det är politikens uppgift att se till att medarbetare har de förutsättningar de behöver för att göra ett gott jobb. Därför måste politiken föregå med gott exempel, visa vägen och fatta kloka beslut. Några av Socialdemokraterna i Vallentunas förslag för att ge medarbetarna rätt förutsättningar för sitt viktiga uppdrag är:

  • Prioritera löneökningar för undersköterskor och andra inom välfärden som idag har alldeles för låga löner i relation till deras viktiga arbete
  • Undvik delade turer och minutjakt inom hemtjänsten
  • Inför ”överbemanning” som ett sätt att förbättra arbetsmiljön och skapa socialt och ekonomiskt hållbara verksamheter
  • Erbjud förkortad arbetstid enligt 6+2-modellen för medarbetare inom socialtjänsten med hård arbetsbelastning
  • Inför akademisk specialtjänstgöring (AST) för att säkerställa och utveckla omvårdnadskompetensen hos kommunalt anställda sjuksköterskor
  • Anställ fler i skolan, minska lärarnas dokumentationsbörda och säkerställ ordning och studiero i skolan genom stärkt ledarskap i klassrummet

Vi i oppositionen får ofta höra att vi kritiserar personalen när vi föreslår förändringar eller pekar på missförhållanden i verksamheterna. Inget kunde vara mer fel. Vi vet hur duktiga och engagerade medarbetarna är i Vallentuna kommun och det är vårt ansvar som politiker att såväl den fysiska som psykosociala arbetsmiljön är bra. Socialdemokraterna är beredda att ta det ansvaret och lyssnar mer än gärna på medarbetarna och vill utveckla dialogen med facken. För det är ni som är grunden för ett fantastiskt Vallentuna att bo i!

För Socialdemokraterna i Vallentuna:

Gustav Elfström, kommunstyrelsen

Jerri Bergström, oppositionsråd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑