Utan bra löner och bra arbetsvillkor för anställda halkar samhället efter

(Av: David Thell)

Det har påbörjats en stor debatt om lagen om anställningsskydd. Från borgerligt håll pressas det på för försämringar i arbetsrätten. Jag tror tyvärr att många inte förstår hur enormt viktigt det är med anställningstrygghet och fackföreningar. För ekonomin i stort och smått. För tyvärr ges det sken av att samhället skulle må bättre av försämrad anställningsskydd, så länge vi bara gör arbetsmarknaden mer flexibel och samtidigt sänker skatterna för att ”ge mer pengar i plånboken”. Något som är långt ifrån sanningen.

Ekonomin i stort bygger till stor del på att alla vi som bor i Sverige har råd köpa de varor och tjänster som produceras. Det har vi bara om vi kan hålla lönerna på en rimlig nivå. Oavsett om man har individuellt förhandlad lön eller kollektivavtalad, oavsett om man är medlem eller inte, så ser fackföreningar till att pressa lönerna uppåt. Alla, oavsett, får möjlighet till högre lön om det finns starka fackföreningar och bra lagstiftning för de anställda. Vi mår också bättre fysiskt och psykiskt om vi har en bra arbetsplats med rimliga villkor där vi inte riskerar att godtyckligt förlora våra jobb.

Pressar man fackens möjligheter att påverka, genom exempelvis försämringar i anställningstrygghet (färre vågar stå upp på sin arbetsplats), genom att inskränka strejkmöjligheter, eller genom att ta bort avdragsrätten för fackens medlemsavgifter (men inte företagens avdragsmöjligheter), ja, då kommer löneutvecklingen att sakta stanna av. Arbetsplatserna blir mer otrygga. Fysiskt och psykisk ohälsa kommer att öka och kostnaderna för dessa likaså.

Så varför vill då C och L, men även M, Kd och Sd, ge sig på arbetsrätten och facken? Det finns ett antal skäl för det. Ett skäl är att de inte främst företräder anställda. De företräder i större utsträckning de företagsledningar och företagsägare som ser kortsiktig vinst i att hålla lönekostnader nere och där de anställda kan ses som utbytbara. Men det som är bra för aktieägare och företagsledning är inte alltid bra för samhället. Oavsett hur mycket de än försöker hävda den saken.

Så vi får inte luras av att sänkt skatt alltid är vägen till mer pengar i plånboken och ett bättre yrkesliv och en bättre samhällsekonomi. Det börjar nämligen alltid med lönen och anställningsvillkoren. Utan det spelar fler jobbskatteavdrag väldigt liten roll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑