SöS, influensa och moderaternas tystnad

(Av Robert Holmberg)

En ny månad, och ett nytt kaos på länets akutmottagningar. VD för Södersjukhuset säger i Aftonbladet att det kan bero på vinterkräksjukan, men att det är svårt att förutse topparna. En annan framförd gissning är att det även kan bero på influensa, men att även det ska vara svårt att förutse.

Jag googlar. Ni får i god vetenskaplig sed gärna ta del av mina sökord och kolla själva.
antal fall av calici” samt ”antal fall av influensa”.

Det visar sig vara ganska enkelt att få koll på läget. Folkhälsomyndigheten har väldigt lättillgänglig statistik som går tillbaka till 2013-2014 för just vinterkräksjukan som den kallas i folkmun och influensan. Presenterad i tydliga och lättlästa grafer. Vill man ha tydligare information så går det även med ett par knapptyck att hitta fullständiga rapporter där antal sjukdomsfall som krävts inläggning på sjukhus samt under vilken vårdnivå.

Bara för att göra det tydligt så bjuder jag härmed våra beslutsfattare på sifforna, så slipper dom googla själva.
Både vinterkräksjukan och influensan har de senaste 7 åren startat dyka upp som fall verifierade vid laboratorium ungefär runt v. 45-47, med viss variation från år till år. En första topp nås strax efter julhelgerna, v 51-52, för att sedan tappa en aning i fart i början på januari. Den största toppen tar sedan fart runt v. 3-5 och når sin kulmen runt v. 6-8 för att sedan tappa i fart. Runt v. 20 ser det, enligt statistiken, ut som att vi har tagit oss igenom säsongen.

Mitt i detta säger alltså VD för SöS Mikael Runsiö i Aftonbladet att det inte går det att förutse dag för dag hur akutsjukvården kommer att se ut.
– Vissa dagar är ju betydligt mer ansträngda än andra. Nu har vi haft en tid den senaste veckan där det har varit påtagligt mer ansträngt, säger han.
– Vi börjar se att vi har ökad mängd vinterkräksjuka och andra infektioner. Det bidrar och får äldre kroniskt sjuka människor att behöva söka akutvård.
I samma veva söks Irene Svenonius och Anna Starbrink för kommentarer. Irene Svenonius vill i vanlig ordning inte svara. Detta har varit ett mycket tydligt mönster från henne och hennes parti, moderaterna, under senare tid. Man rabblar istället ett mantra om att ”vi ska förstärka primärvården och vårdvalen för att avlasta sjukhusen” som att det är en religiös ramsa.

Samtidigt så säger Stockholms samlade läkarkår, Sjuksköterskor, undersköterskor och till och med vaktmästarna på sjukhusen att det inte är patienterna som borde ha sökt sig till primärvården som är det stora problemen. Det är de som faktiskt behöver sjukhusens resurser som får övernatta i städskrubbar eller gamla korridorer omdöpta till ”exit lounge”. Dessa patienter behöver inte en vårdcentral. Dom behöver en vårdplats. Anna, hon säger att det är upp till sjukhusen hur dom ska organisera sin verksamhet.

Detta är väl i grund och botten väl, men då måste vi även ta i beaktande de bakomliggande förutsättningar som finns för sjukhusen att arbeta utifrån. Varsel ligger på personal, budgetar är redan för strama, ingen ljusning på väg. I en situation där vårdplatser är det stora problemet, så finns inte pengar att rekrytera ny personal. Inte ens till att behålla existerande. Anställningsstopp ligger på Stockholms sjukhus. All nyanställning måste gå via dispens från ledningen. Hur föreslår vårt borgerliga styre att denna ekvation ska gå ihop? Och som jag redan har visat, så föreligger sannolikt en rejäl medicinsk inkompetens från sjukhusens styre. En enkel sökning ger oss svar. Sjukdomar rör sig i statistiskt säkerställda skov från säsong till säsong. Utöver det så går det även med ett par ganska enkla googlingar att förutsäga hur många äldre medborgare som finns inom ett visst upptagningsområde under innevarande period och hur många av dessa som, under normala förutsättningar, insjuknar på årsbasis. Med dessa fakta borde faktiskt en VD för ett av Sveriges största akutsjukhus kunna både förutse och rusta för toppar i influensa och Calici.

Jag som skriver detta är ju trots allt bara en vanlig lönearbetande grundutbildad Sjuksköterska, som dessutom inte längre jobbar inom akutsjukvården på grund av de dåliga förutsättningarna för att orka ha ett normalt liv på sidan av. Och jag kan förutsäga när topparna i dessa sjukdomar kommer. Man behöver inte vara Saida, det räcker att googla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑