Vilka blir alkoholtillståndens konsekvenser?

(Av: Ing-Marie Elfström)

Alliansen i Vallentuna har under december 2019 gett alkoholtillstånd till både gymnasiet och Kulturhuset, tvärt emot våra (av oss politiker) beslutade regler och policys i Vallentuna. Alkoholtillstånden ska gälla på Kulturhuset vid engagemang via kulturkalendern. I gymnasiet är det sedan september 2019 tom sista december 2019 minst 25 tillfällen med bio för barn samt konserter och Funkisfestivalen. Det finns ingen åldersgräns och de riktar sig till alla. Kulturhusets kalender är fylld av massor av roliga arrangemang för olika åldrar.

Vad vi Socialdemokrater vill hänvisa till är den policy vi som har fastslagits i kommunfullmäktige. Vars syfte är att skydda barn och unga från att vistas i miljöer där det förekommer alkohol. Att barn och unga ska kunna fredas på platser där det inte förekommer alkohol och droger.

Socialtjänstlagen är en skyddslag och ska arbeta främjande och förebyggande för att minska skadorna av alkohol, droger och tobak bland Vallentunaborna. Barn och vuxna som är utsatta för alkoholism behöver stöd i att finna platser där det inte förekommer alkohol och där det inte vistas berusade människor. Miljöer där man fredas från föräldrar som dricker. Nyktra alkoholister kan behöva en offentlig plats att gå till där det inte förekommer alkohol.
Kommunens personal ska i tillägg enligt kommunens policy ha en arbetsmiljö fri från droger och alkohol. Hur blir det för bibliotekarierna, ljussättarna, socionomerna i kontaktcentret? Är skyddsombudet involverat?

Om man går till kontaktcentret som Vallentuna kommun nu har inrättat i Kulturhuset, ska det då finnas alkohol där?

Om man går till biblioteket ; ska det finnas alkohol i entrén till Kulturhuset?

Om man går till utställningarna ; ska det då finnas alkohol i Kulturhuset?

Kan jag som förälder låta mina större barn vara själva på Kulturhuset? Kommer de mötas av alkohol?

Kommer barnen som spelar i kulturskolan på Vallentuna teater mötas av alkohol i pausen?

Kommer barnen som dansar på Flex på gymnasiet att möta alkohol i Traversen?

Kommer det att serveras alkohol på matinéer?

Det vet vi inte idag och vi kan inte styra det heller. Att ge ett tillstånd är lätt , men att ta tillbaka ett tillstånd är mycket svårt. Därför måste det göras en konsekvensanalys av beslutet att servera alkohol på Kulturhuset och gymnasiet. Vi måste utreda om Vallentuna kommun har följt de regler och policys som är beslutade och vi måste ta reda på om besluten att ge alkoholtillstånd på kulturhuset och gymnasiet medför några kostnader/ konsekvenser för Vallentuna kommuns skattebetalare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑