Bryt det digitala utanförskapet bland äldre i Vallentuna

(Av Jaana Tilles)

Idag förutsätts att man kan bl.a. söka information på internet, betala räkningar och ta emot och skicka e-post. Enligt Folkhälsomyndigheten lever dock nästan hälften av alla över 75 åringar i digitalt utanförskap. Behovet av att känna sig delaktig och ha ett socialt nätverk minskar inte med stigande ålder även om den fysiska orken och rörligheten kanske gör det.

Modern teknik som datorer, iPads och smarta telefoner spelar en mycket viktig roll i var mans liv idag och som skulle kunna minska äldres ensamhet, ge socialt stimulans och öka psykiskt välbefinnande om de fick hjälp och stöd att komma igång med de digitala hjälpmedlen.

Allt fler kommuner har infört IT-fixare/ IT-coacher utöver den ”vanliga” fixartjänsten som har ett fallförebyggande syfte. IT-fixaren är kostnadsfri tjänst ofta för personer över 75 år. De lär äldre att skicka sms, använda skype, hjälper dem att installera appar som Swish och bank ID osv. Dessutom pratar de om IT-säkerhet (koder och lösenord, länkar från okända osv.) med de äldre.
Vallentuna kommun skulle också kunna nyttja den yngre generationens IT-kunskaper mycket bättre i arbetet med att bryta de äldres digitala utanförskap. Ungdomar som sommarjobbar i kommunen kunde hålla IT-kurser och/eller drop-in verksamhet för äldre under sommarveckorna. Det skulle ge ett meningsfullt utbyte mellan generationer samtidigt som ungdomarna kunde bidra till digital inkludering av kommunens äldre.

Därför har jag föreslagit
att kommunstyrelsen får ett uppdrag att undersöka möjligheterna att inrätta en tjänst som IT-fixare / IT-coach och att ungdomar ges möjlighet att välja ett sommarjobb som IT-stöd/ lärare för äldre.

(Jaana Tilles är oppositionsråd för Socialdemokraterna i Vallentuna)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑