Socialdemokraterna är beredda att satsa långsiktigt på skolan

De senaste dagarna har Vallentunas skolbudget hamnat i fokus efter att skolpersonal larmat i debattartiklar om hur bristen på resurser slår mot Vallentunas skolor. Samtidigt har vi kunnat läsa att alliansen i Vallentuna (M, L, C och Kd) anser att de gör ”en omfattande satsning på skolpengen”.

Saken är dock den att vi återigen kan konstatera att höjningen av skolpengen är lägre än ökningen av generella kostnadsökningarna i skolan (inflation och ökade löner). Nästa års ”allians-satsning” på skolpengen är med andra ord ingen satsning utan innebär i verkligheten att skolorna tvingas att spara. Lägg därtill att alliansen vill spara ytterligare 10 miljoner kronor på den centrala förvaltningen. Något som med stor sannolikhet innebär ökad administrativ börda på skolorna och på den redan överbelastade personalen.

Vi i Socialdemokraterna i Vallentuna är oroade över utvecklingen. Vi anser att Vallentunas skolor måste ges rätt resurser. Därför har vi föreslagit mer pengar till Vallentunas skolor än alliansen och detta finansierar vi med en höjning av kommunens skattesats. Vi har också föreslagit en ny hyresmodell för kommunens skolor för att på ett mer rättvist sätt sätta hyrorna för skollokalerna.

I det läge kommunen befinner sig i kan vi inte lägga stora resurser på att subventionera en privat skola (Internationella Engelska Skolan) och samtidigt överetablera antalet skolplatser i kommunen. Låt oss istället använda skattemedlen på de skolor vi har i dag och ge dem de resurser de förtjänar. Alla barn i vår kommun har rätt till en högkvalitativ och likvärdig skola. Vi är beredda att samarbeta om detta och därmed ta ett långsiktigt ansvar för våra skolor. Är alliansen det?

(texten är ett debattinlägg från Jaana Tilles (s) och Thomas Arctaedius (s) först publicerat i papperstidningen Vallentuna Nya 6:e december 2019)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑