Låt kommunen ordna sommarjobb åt alla ungdomar

(Av Sandra Rudeberg)

Sedan 2015 har ungdomar som sökt sommarjobb i Vallentuna varit garanterade en plats. Men förra årets kommunplan 2018 innebar besparingar och sommarjobbsgarantin upphävdes. Därför fick bara 100 ungdomar i Vallentuna sommarjobb, tre av fyra sökande blev utan.

Vi Socialdemokrater anser att det är fel sätt att spara och att det ingår i kommunens samhällsansvar att erbjuda kommunens ungdomar en bra första arbetslivskontakt som ger oerhört viktiga samhällsekonomiska effekter. Ekobrottsmyndigheten har till exempel bedömt kommuners satsningar på sommarjobb och erfar att sommarjobb förebygger ekonomisk brottslighet då ungdomar startar sin yrkesbana med ett riktigt ”vitt” jobb och får kontakt med seriösa arbetsgivare. Ungdomar lär sig genom sommarjobb också att arbete inte är exklusivt för några få utvalda utan basen för vårt välstånd där alla ska kunna vara delaktiga och känna meningsfullhet. Dessutom kan studiemotivationen förbättras och viktiga kontakter med arbetsgivare inledas.

Alla ungdomar har inte lärt sig i skolan eller från vårdnadshavare hur man navigerar arbetsmarknaden, hur man marknadsför sig själv eller hur man jobbar upp ett självförtroende starkt nog för att våga ta kontakten med arbetsgivare. Alla ungdomar har heller inte vuxna i sin närhet som kan förmedla kontakter med arbetsgivare. Risken finns att ungdomar istället sitter hemma hela sommaren. På sikt leder låga ambitioner för det offentliga ofta till ökade samhällskostnader och till ett hårdare och mer inhumant samhälle. Åtstramningar riskerar att skapa merkostnader som i sin tur leder till nya åtstramningar i en destruktiv ond cirkel. Kloka satsningar från det offentliga kan däremot i många fall betala tillbaka sig själva ekonomiskt och medmänskligt.

Vallentunas ungdomar ska inte vara sämre rustade att möta arbetslivet än ungdomar från andra kommuner. Det finns utmaningar men kommunen bör vara en föregångare när det gäller att säkerställa tillgång till sommarjobb och positiva kontakter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑