Sluta att spara på våra barns framtid!

(Av Jaana Tilles)

Socialdemokraterna i Vallentuna känner stor oro inför skolornas läsårsstart. Hur många av kommunens behöriga och legitimerade lärare har sökt sig till andra kommuner efter att ha tröttnat på Alliansens eviga besparingskrav nu när höstens arbete sätter igång i skolor och förskolor? Hur många elever möts av ännu en ny lärare? Finns det tillräckligt med resurser för barn som behöver extra stöd? Hur ser arbetsmiljön ut för lärare och elever? Räcker lärarkårens ork och hälsa att axla ännu mer arbetsuppgifter nu när den centrala förvaltningsadministrationen har fått 10 miljoners besparingskrav av Alliansen? Ingen tror väl att en besparing i den omfattningen går obemärkt förbi?

En lyckad skolgång är den bästa ”försäkringen” i livet. Det är kommunens ansvar att se till att alla lyckas. Varje krona som satsas på skolan lönar sig för kommunen. Dels minskade kostnader i socialtjänsten men framför allt att alla Vallentunas ungdomar får växa upp med framtidstro och möjligheten att göra det bästa av sina liv.

Det alliansstyrda Vallentuna har alltid prioriterat låg skattesats istället för framtidsinriktade satsningar. Vi Socialdemokrater anser att smärtgränsen är nådd. Vallentuna klarar inte längre av alliansens eviga besparingskrav. Fackföreningar skriver om stress, oro och hög arbetsbelastning som försvårar personalens möjligheter att genomföra sitt arbete utifrån kommunens värdegrund och utifrån lagar och förordningar. Detta skrämmer bort kompetent och erfaren personal. Därför föreslog Socialdemokraterna en kronas skattehöjning i samband med att kommunplanen för 2020 beslutades i kommunfullmäktige i juni. Vi vill se till att kommunens egen verksamhet får rimliga förutsättningar att leverera utifrån lagar och politiska ambitioner. Våra kommuninvånare är värda det!

———–

Jaana Tilles är opositionsråd (s) i Vallentuna. Texten publicerades ursprungligen i tidningen Vallentuna Nya 16:e augusti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑