Hur bemöter vi myterna om medias vänstervridning?

(Av David Thell)

Något som ofta lyfts från olika debattörer är medias påstådda vänstervridning. Opinionsundersökningar bland journalister har exempelvis påvisat en överrepresentation för sympatier för miljöpartiet och vänsterpartiet i journalistkåren men å andra sidan också visat på en underrepresentation för sympatier för Socialdemokraterna. Den totala övervikten har dock legat gentemot de s.k. rödgröna partierna. Sympatier för Moderaterna, likt Sverigedemokraterna, är underrepresenterade i landets journalistkår. Detta har gjort att många, framförallt konservativa tyckare på högerkanten, gärna beskriver svensk media som ”osunt vänstervriden”. Ofta hör man slentrianmässigt beskrivningar av ”vänster-PK-media som ljuger om invandring” och som bär en närmast konspiratorisk agenda och en undersökning av YouGov från 2016 visar att mediekonsumenter anser att svensk media lutar åt vänster i sin rapportering.

När medias faktiska innehåll granskas objektivt så framstår dock en helt annan bild. I den generella nyhetsrapporteringen inför valet 2018 så visar forskning att det gavs en tydlig fördel i nyhetsrapporteringen för allianspartierna. Ledarsidorna i de större svenska dagstidningarna är till största delen borgerliga med några enstaka undantag. Vad gäller invandring visar det sig att medier är till största delen negativ i sin rapportering trots att det i mytbildningen om media framhålls att media mörkar påstått negativa effekter av invandring och skönmålar densamma.

Enligt forskningen är nyhetsinnehållet i etablerad media främst styrd av en vilja att få mer tittare/läsare. Det ligger ingen politisk vilja bakom utan det handlar om kommersiellt hänsynstagande. Däremot är motsatsförhållandet mellan en generell syn på media som vänster samtidigt som innehållet lutar till borgerlig fördel något som alla vänsterrörelser måste fundera på. Det skapar för det första en syn på vänstern som något som är en del av ”eliten” vilket utnyttjas effektivt av den populistiska högern. Vi har sett hur media attackeras i såväl Ungern och Polen men även från USA:s sittande president. Men det vrider också det generella samtalet åt höger.

Så vi som är aktiva inom de olika arbetarrörelserna bör ställa oss viktiga frågor: Hur bemöter arbetarrörelsen bäst myterna om medierna utan att betraktas som en del av media? Hur kan vi bidra till en mer balanserad bild av media? Likaså måste vi också vara självkritiska; hur har vi själva använt medielogiken för att sprida vårt budskap? Vad kan vi bli bättre på utan att för den delen motarbeta mediernas oberoende? Det är svåra och komplexa frågor men frågor vi måste ta på största allvar om vi ska kunna stå emot högerpopulism och auktoritära krafter i dess olika former.

——

Läs mer:

https://jmg.gu.se/aktuellt/Nyheter/fulltext/inga-tecken-pa-partiskhet-i-medierna-under-valrorelsen.cid1624853

https://jesperstromback.org/2016/01/31/om-mediernas-vanster-och-hogervridning/

http://www.delmi.se/#!/nyheter/ny-rapport-invandring-i-medierna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑