Snålt, okunnigt och pinsamt.

(Av Catharina Hedrenius)

Samma personer som tycker att traditioner ska bevaras väljer att montera ner kultur. Det är snålt, okunnigt och pinsamt. Hur bidrar t.ex rika Täby till ett rikt kulturliv i storstadregionen? Jo, genom att lägga ner sin kulturskola och sedan snylta på grannkommunens skattebetalare: man tycker att Vallentuna ska stå för orkesterverksamhet i något som kallas ”regionalt samarbete”. Varför ska vi som betalar skatt för en bra kulturskola i Vallentuna serva den rika grannkommunen med det? Dålig stajl, Täby. Skaffa er ett eget snyggare inre. Snylta inte på vårt.

För er som kanske tror att det vimlar av arbetslösa musiker eller pedagoger därute i vårt avlånga, glesbefolkade land:
– nä, det finns inte så många av oss kvar nu som vill lära era barn att spela på riktigt, på dåliga anställningar. Vi har också bostäder att betala och familjer som vi vill träffa på vettiga tider. Hur ska vi kunna leva i en storstadsregion? Väljaren måste välja modig kulturpolitik.

Några år till kanske vi kan få fram en eller annan trumpetare som spelar fanfar på Nobelfest eller statsbesök, men sen får det nog bli polkagristrumpet och någon app för virveltrumman. För det är ju faktiskt det Täbypolitikerna vill ha när man gör som de gör.

Musiker i alla länder – förenen eder! vägra spela live för de som inte stöttar ett brett barnmusikliv! Att blåsa i en flöjt är mycket roligare för barn än att få gam-nacke vid sin mobil vid 7 års ålder.
Och låt Kulturföraktaren lyssna på en repig CD på sin begravning.

Kulturskolan är en garant för att det finns någon spets i musikSverige och att Sveriges ungar rent allmänt blir lite roligare. Det finns däremot ett trist kulturförakt hos slipspolitiker. En stark lobbyism riktar just i detta nu en svärdspets mot kulturskolorna. Jag tror faktiskt att jag slutar spela för vissa nu. Ni får ta och visa leg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑