Måltidsstöd och äldrekollo – två steg för att utveckla äldreomsorgen i Vallentuna.

(Av Ing-Marie Elftström och Jaana Tilles)

Vallentuna kommun har en vision som styrs av Agenda 2030 där måltiden bidrar till en långsiktigt hållbar utveckling, samt en måltidspolicy som ska ge en pedagogisk, hälsosam och hållbar måltid. Det här finns det en enighet bland alla partier om. Vi vill alla att det ska serveras en god och näringsriktig mat med socialt innehåll. Måltiden ska bidra till trivsel och locka till matlust. Inom äldreomsorgen och socialomsorgen ska måltiden utgöra en integrerad del av omvårdnaden. Omvårdnadspersonal ska ska ha en aktiv roll i måltiden och delta i det sociala mötet kring måltiden.

13:e februari 2017 lade vi i Socialdemokraterna en motion om att utreda frågan om att laga mat inom hemtjänsten. Vi har fått svaret att denna möjlighet redan finns. Detta ska ingå inom området hushållsgöromål och inte som någon punkt/ bistånd som heter måltidshjälp.

Utifrån kostpolicyns riktlinjer, vill vi socialdemokraterna nu följa upp hur kostenheten och Socialnämnden utvecklar möjligheten till att få en lagad måltid, serverad och fint upplagd till de kunder inom hemtjänsten som har behov av stöd i måltidens anordnande. Detta med syfte att följa de visioner man har i Agenda 2030 och måltidspolicyn.

Därför föreslår vi att en redovisning av hur arbetet med att utveckla måltider med socialt innehåll och måltidsstöd i inom hemtjänsten Vallentuna kommun utvecklas och att en redovisning av hur många som har denna tjänst specifikt som bistånd idag inom hemtjänsten presenteras.

Utöver måltiderna så tycker vi att det är dags att motverka den ensamhet många äldre lider av. Speciellt på sommaren vill äldre precis som vi alla andra vistas mer i naturen och njuta av den vackra årstiden. För att bryta upp ensamheten bland äldre på sommaren arrangerar flera kommuner i landet ett äldrekollo. Dit är dem som vill träffa andra och vill delta i sociala aktiviteterna välkomna till en rimlig kostnad under ca en veckas tid.

Vissa kommuner samarrangerar äldrekollo i samarbete med pensionärsföreningar och/eller med volontärer. Ofta krävs det att deltagande själv klarar av sin medicinering. Det bjuds på hemlagad mat, erbjuds aktiviteter som t.ex. tipspromenader, allsång, spela boule och simning.

Det har gjorts flera studier om äldrekollon och resultaten är entydiga: äldrekollon har positiv inverkan på livskvalitén och hälsan. Därför föreslår vi också att kommunstyrelsen i Vallentuna utreder möjligheten att starta en äldrekolloverksamhet för äldre i Vallentuna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑