Kommunen, lönen och jämställdheteni

(Av Jaana Tilles och David Thell)

Alliansen planerar att skjuta på den årliga löneöversynen för kommunens anställda, från våren fram till hösten. Något som kan ses som ännu en effekt av att driva en kommun på konstant sparlåga. Kommunen motiverar beslutet med att man ännu inte kan se hur stort utrymme som finns i årets budget för att öka lönerna och att kommunen därmed hellre tar löneöversynen i höst.

I Sverige som helhet är nästan 80% av de anställda i kommunal sektor kvinnor. Skillnaden i lön mellan kvinnodominerade yrken och mansdominerade yrken är samtidigt den största faktorn bakom skillnader mellan män och kvinnors löner i samhället generellt. Lönesättning inom våra kommuner är därmed en tydlig jämställdhetsfråga och det vilar ett stort ansvar på Sveriges kommuner att sörja för rimliga löner och villkor i kvinnodominerade yrkesgrupper. Vallentuna under alliansstyre vill dock inte sätta en budget som garanterar rimliga löneökningar på rätt tid för sina anställda. Något som annars hade varit en konkret politik för ett jämställt samhälle, och inte bara fina ord och symbolpolitik.

Vi i Socialdemokraterna i Vallentuna motsätter oss därmed av flera skäl kommunens plan att flytta den årliga löneöversynen från våren till hösten. Vi anser att det måste finnas tillräckligt mycket utrymme i budgetramarna för att kunna genomföra löneöversynen i tid enligt avtal så att kommunens anställda får den nya lönen före sommarsemestern. Årets budget fastställdes november 2018, ca 5 månader innan april då de nya lönerna ska börja gälla. Vi anser att fem till sex månader räcker till att hålla kollektivavtalets tidsplan.

Det är dags att Vallentuna kommun blir en attraktiv arbetsgivare med goda villkor som i tillägg tar konkreta och viktiga steg mot ett jämställt samhälle även vad gäller inkomster. Vi har inte råd att slösa bort den viktigaste resursen en kommun har; dess anställda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑