Vallentuna behöver bli en äldrevänlig kommun.

(Av Anna-Maria Valladolid)

Vi lever allt längre, och andelen äldre i befolkningen ökar. För att möta det som brukar kallas för ”den demografiska utmaningen” behövs ett brett, strategiskt och förebyggande arbete.  Vi behöver förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv med ökad delaktighet i samhällsfrågor. Tvärpolitiskt, nämndövergripande och i dialog med Vallentunas äldre invånare behöver vi därför ta fram en strategi och handlingsplan för ett äldrevänligt Vallentuna. Ett Vallentuna där alla är inkluderade och kan leva aktivt, och så långt möjligt kunna skjuta upp behovet av vård och omsorg.

Ett steg är att ansluta sig till WHO:s nätverk för äldrevänliga städer. Nätverket består idag av över 500 medlemsstäder i 37 länder världen över.
Fokus är tillgänglighet till byggnader och miljöer, transporter, boende, gemenskap och fritidsverksamhet, social inkludering (åldersdiskriminering),
medborgerligt deltagande och inflytande, information och kommunikation samt
vård, omsorg och service

Därför borde Vallentuna också ansöka om medlemskap i WHO:s nätverk för äldrevänliga städer. Som ett viktigt steg mot en kommun för alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑