Vallentuna borde erbjuda kommunalt bostadsbidrag för personer med funktionsnedsättning

(Av Jaana Tilles)

Bostad är en social rättighet. Personer med funktionsnedsättning tvingas samtidigt ofta ställa högre krav på storleken, tillgängligheten och ändamålsenligheten när det gäller bostad för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Flertalet som är i behov av gruppbostäder, servicebostäder mm. har ingen möjlighet att själva välja sin bostad och med det påverka hyran. En hyra på över 7000kr/mån är inte ovanligt.
Tyvärr finns det alldeles för många personer med funktionsnedsättning som inte klarar av att betala dagens höga boendekostnader, inte ens med hjälp av statliga bostadsförmåner så som bostadstillägg eller bostadsbidrag från Försäkringskassan. Många är beroende av sina anhöriga för att få det mest basala i tillvaron att gå ihop. Att unna sig det vi andra kanske tar för självklart går inte och att leva på samma villkor som andra är en utopi.

Flera kommuner i landet har sedan länge infört ett kommunalt bostadsbidrag/bostadstillägg för att möjliggöra för personer med funktionsnedsättning att hitta en passande bostad. Av våra närmaste grannkommuner har åtminstone Täby och Österåker infört ett kommunalt bostadsbidrag för personer med funktionsnedsättning. Vallentuna kommun borde därför utreda möjligheten att införa ett kommunalt bostadsbidrag/bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning även här.

Tillsammans kan vi bygga en kommun för alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑