Att tjäna pengar

(av David Thell)

”I det här sosselandet är det fult att tjäna pengar”. Har ni hört den kommentaren någon gång? Själv hör jag den då och då. I olika former men med samma grundbudskap; vi sossar är avundsjuka och att tjäna pengar tycker vi är fult. Ett utryck för en upplevd orättvisa. Har man hög inkomst anses man ha förtjänat den med hårt arbete och att beskatta den blir således nästan att likna vid stöld.

Det vi socialister invänder emot är däremot inte att tjäna pengar i sig. Tvärtom skulle jag vilja stäcka mig så långt som att säga att vi tycker det är en grundläggande rättighet att kunna tjäna pengar. Samtidigt är det viktigt att se att inga inkomster uppstår ur ett vacuum. All form av inkomst, hög som låg, bygger på andras arbete och ‘rättvisa’ är sällan en faktor när nivån på inkomster sätts. Jämförs exempelvis olika yrkesgrupper ser man ganska snart att många yrkesgrupper tjänar mindre än andra på ett sätt som är allt annat än rättvist. En skiftarbetande sjuksköterska med flerårig akademisk examen har ofta betydligt lägre lön än exempelvis en ingenjör med motsvarande utbildningslängd. Högre inkomster baseras dessutom oftast inte på värdeskapande produktion utan snarare på olika former av kapital- och ränteinkomster.

I tillägg är det enormt viktigt att förstå att kan inte någon konsumera de varor och tjänster som tillverkas så minskar möjligheten till inkomster generellt. Det krävs en marknad med köpkraft. Marknaden är dock ofta kannibalistisk i sin natur då den skapar monopol och centrerar kapital och makt hos ett fåtal. Samlas kapital och värden hos ett fåtal stryps det ekonomiska kretsloppet. Ojämlikhet hämmar med andra ord ekonomin. Något även OECD och internationella valutafonden IMF har konstaterat i sin forskning de senaste åren.

Ojämlikhet kan på olika sätt motverkas genom politiska beslut som fördelar om de värden vår ekonomi skapar. Det finns olika metoder och tillvägagångssätt. Generellt vill jag lyfta två; Vi behöver bibehålla och utöka utrymmet för fackföreningar att kollektivt förhandla löner för att hålla lönenivåerna uppe och vi måste tydligt och brett transferera inkomster och kapital via skatter. Investeringar kan genom det offentliga ske med demokratisk insyn och gentemot områden som har samhällsnytta och gagn för fler. En offentlig välfärd med skolor, vård, sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, pensioner och stöd för grupper i behov skapar ett mer välmående samhälle där fler kan utvecklas till sin fulla potential. Skatt blir i praktiken investering där alla inkomsttagare (inklusive höginkomsttagaren) senare får avkastning i form av högre tillväxt och ett mer välmående samhälle.

Att tjäna pengar är således inte fult. Det är en nödvändighet för alla. Det är ovilja att dela med sig och bristen på ödmjukhet inför vilka förutsättningar man tjänar pengar som är det fula.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑