Till vad går skolpengen i Vallentuna?

(Av Jaana Tilles)

Den största delen av kommunens skatteintäkter går till Barn- och ungdomsnämnden. Under 2019 blir det nästan 800 miljoner kronor. Kommunens ambition är att våra skolor ska ligga bland de 30 bästa i landet. Då gäller det samtidigt att medvetet rikta pengarna dit de gör mest nytta och ger resultat.

I Skolverkets kostnadsstatistik kan vi läsa om var kommunens kostnader går. Enligt den senaste kostnadsstatistiken kan vi läsa att Vallentuna kommuns kostnader per elev år 2017 är betydligt lägre för elevvård/elevhälsa (- 680kr), lärverktyg/utrustning/bibliotek (-1800kr), undervisning (-3300kr) och skolmåltider (-800kr) än riksgenomsnittet. Vilket den har varit sedan flera år tillbaka.

Lokalkostnader (+2200kr) och ”övrigt” (+ 5000kr) ligger i sin tur betydligt högre än riksgenomsnittet. Den totala kostnaden för skolverksamheten ligger dock så gott som på riksgenomsnittet.

Kostnader för ”övrigt” har legat väldigt mycket över riksgenomsnittet sedan 2011. Från Vallentunas Socialdemokrater ställer vi oss frågande till vad ligger i kostnadsposten övrigt som inte kan bokföras på övriga kostnadsposter? En fråga vi med ärligt uppsåt önskar att den styrande alliansen kan besvara.

Jaana Tilles (s) är oppositionsråd i Vallentuna. Texten är en omskrivning av en interpellationsfråga lämnad till ordföranden i Barn- och Ungdomsnämnden i Vallentuna. Svar väntas på kommande fullmäktigemöte.

En kommentar på “Till vad går skolpengen i Vallentuna?

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑