Replik – Om SD:s bostadspolitik

(Av David Thell)

Den 10:e januari fick jag en debattartikel publicerad i Mitti Vallentuna med skarp kritik mot Sverigedemokraternas föreslagna bostadspolitik i Vallentuna (läs här, längre version här). Idag kom SD:s replik skriven av SD:s gruppledare i Vallentuna, Martin Siltanen (läs här). Jag vill med detta inlägg ge en slutreplik.

Först vill jag adressera påståendena om att jag skulle ljuga. Det är visserligen sant som SD:s gruppledare skriver; på SD:s hemsida står att man vill behålla nuvarande hyressättningssystem med bruksvärdeshyror. Samtidigt har företrädare för SD öppnat för marknadshyror vid olika tillfällen (läs här) och SD:s oförmåga att vara tydliga har kritiserats av bland annat Hyresgästföreningen (läs här). Att påstå att jag skulle ljuga är därmed fel.

Poängen i min kritik är dock inte Sverigedemokraternas inställning till hyressättningssystemet i sig utan kritiken riktar sig mot SD:s föreslagna politik i Vallentuna. SD vill dra ner på byggtakten i Vallentuna i ett läge där bristen på lägenheter är stor och behovet av bostäder är skriande. SD föreslår istället en satsning på hyresbostäder för ungdomar. Visst är det positivt att bygga så att fler ungdomar kan finna sig en bostad i kommunen och det vill vi också. SD glömmer dock bort alla de andra grupper i samhället som har behov av en hyresrätt; frånskilda, ensamstående, äldre osv. Det blir tydligt att SD inte prioriterar personer som saknar möjlighet att köpa en bostad.

Sverigedemokraterna bemöter inte heller kritiken om deras föreslagna kösystem som ämnar prioritera personer skrivna i Vallentuna. Ett sådant system skulle negativt påverka regionens ekonomiska tillväxt. Låt oss nu i tillägg anta att fler kommuner anammar SD:s förslag och beslutar om liknande regler. Personer utan kapital skulle då begränsas från att flytta mellan kommuner i landet. Det skulle bland annat begränsa våra ungdomars möjligheter att söka arbete eller studera på andra orter än här.

SD tar avslutningsvis återigen upp kommunens inköp av bostäder. Samtidigt missar man att nämna att det är inte bara tillfälliga boenden för flyktingar som Vallentuna kommun måste köpa. Även för andra grupper med behov köper kommunen bostäder när lagen så kräver. Orsaken till detta är just bristen på lägenheter att hyra. Därmed blir SD:s bostadspolitik enormt motsägelsefull. SD önskar inte att kommunen köper bostäder samtidigt som SD inte vill ge förutsättningar för kommunen att hyra.

Slutsatsen blir att Sverigedemokraterna i Vallentuna har en motsägelsefull bostadspolitik som skulle skada mer än vad den skulle göra nytta. Det behövs istället en bred satsning på hyresrätter i Vallentuna och i hela Stockholmsregionen. Vi behöver stegvis bygga ett samhälle för alla, även de som inte kan köpa sin bostad. Det kräver samtidigt stora investeringar och en politisk vilja. Vi i Socialdemokraterna i Vallentuna vill göra de investeringarna och vi har den politiska viljan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑