SD:s bostadspolitik är skadlig för Vallentuna

(Av David Thell)

I lokal media har bostadssituationen i Vallentuna kommit i ljuset igen. Vallentuna har idag lägst andel hyresrätter av alla kommuner i hela landet och de högsta påslagen på andrahandshyror av alla kommuner i Stockholms län. Det är oerhört svårt att få tag i en hyresbostad i Vallentuna och på andrahandsmarknaden är hyrorna väldigt höga.

Sverigedemokraterna (SD) i Vallentuna lyfter främst bostadsfrågan när de vill finna en orsak till att stoppa anvisade flyktingar från att bosätta sig i kommunen. SD har dock en bostadspolitik som skulle innebära att de som idag har svårt att hitta en bostad i Vallentuna skulle fortsätta ha det svårt oavsett om kommunen tar emot flyktingar eller ej. SD är nämligen tydliga med att de tycker att utbyggnadstakten av bostäder i Vallentuna är för hög och vill sänka tempot i ett läge när bostadsbristen är skriande. I tillägg har SD på nationell nivå sedan tidigare öppnat för marknadshyror. Kombinationen av ett underskott på hyresbostäder, hög efterfrågan och marknadshyror ger kraftigt ökade hyror. För alla som inte har möjlighet att köpa sin egen bostad skulle det därmed bli ännu svårare att hitta ett hem i Vallentuna. De som idag bor i hyresbostäder riskerar att inte ha råd att bo kvar.

SD har också framfört en önskan om att införa en lokal bostadskö som ska prioritera de som är folkbokförda i Vallentuna. Människor som tvingats ut ur Vallentuna pga bostadsbristen skulle i praktiken låsas ute från att flytta tillbaka igen. I tillägg är en av de viktigaste effekterna av hyresbostäder att de ökar flexibiliteten på bostadsmarknaden och därmed förbättrar rörligheten på arbetsmarknaden. SD:s förslag innebär att denna flexibilitet inskränks. Införs hinder att flytta mellan kommuner får näringslivet svårare att rekrytera kompetent personal och människor får svårare att flytta dit jobb och studier finns. Här i ligger också en ironisk tvist när Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson på nationell nivå öppnat för marknadshyror med motiveringen att det skulle öka just rörligheten samtidigt som deras lokalpolitiker vill inskränka densamma.

Alternativet till den bostadspolitik som SD föreslår är istället att hålla uppe byggtakten och fokusera på att stimulera byggandet av hyresrätter. Varje kommun har ett stort mått av självbestämmande vad gäller bostadspolitiken men med den följer också ett ansvar. Det behövs fler hyresrätter i hela Stockholmsregionen för att klara av tillväxt och kompetensförsörjning. Då kan inte vissa kommuner avstå från att bidra men samtidigt ta fördel av att vara en del av en region med tillväxt.

I tillägg måste vi väcka liv i Vallentunas allmännyttiga bostadsbolag Össebyhus. Vi behöver ett komplement till marknadens byggbolag. Ett komplement som kan bygga även med samhällsnytta i fokus utöver det rena vinstintresset. På så sätt kan vi börja det mödosamma och långsiktiga arbetet med att lyfta Vallentunas bostadsmarknad dit den hör hemma.

Denna text är en längre version av den debattartikel som publicerades 10:e januari i Mitti Vallentuna: https://mitti.se/nyheter/bostadspolitik-skadlig-vallentuna/?omrade=vallentuna

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑