Våga prata med våra ungdomar, inte bara om.

(Av Gustav Elfström)

369 skolelever från Vallentuna har under år 2018 varit med och svarat på Stockholmsenkäten. Syftet med Stockholmsenkäten är bland annat att kartlägga elevernas drogvanor, brottsvanor, trygghet, hälsa m.m. samt att mobilisera elever, skolpersonal och föräldrar i det förebyggande arbetet. De som har svarat på enkäten gick vid tidpunkten i nionde klass på högstadiet och andra året på gymnasiet. Resultat redovisas på kommunnivå (och områdesnivå för de olika skolorna för rektorernas arbete) och undersökningen ger anledning till betänksamhet och oro för hur trenden bland ungdomar ser ut.

Inom vissa områden, som tobaksanvändning och alkoholanvändning har det under senaste åren funnits positiva tendenser men fortfarande kan jag personligen tycka att siffrorna fortfarande är höga med tanke på barnens unga ålder, framför allt de som går i nionde klass. Normer och beteenden som är etablerade bland niondeklassare lär också grundläggas mycket tidigare än så, de uppstår ju inte över en dag. Än mer bekymmersamt ser jag på siffror så som att ungefär var tionde elev i nian i Vallentuna har prövat narkotika och bland dem som inte gjort det har mellan 15-20 procent någon gång erbjudits möjligheten att pröva. Inte helt oväntat är siffrorna för gymnasiets årskurs två högre. Psykisk ohälsa är ett annat område som undersöks och bilden som kommer fram är verkligen viktig att ta på allvar och jag uppmanar alla att läsa sammanställningarna.

I skolorna gissar jag att dessa frågor kommer tas upp både genom att direkt diskutera resultaten med eleverna, men även att väva in dessa frågor i värdegrundsarbetet kopplat till de olika ämnena. Det är mycket enklare att prata om dessa svåra frågor när de sätts i ett sammanhang. Nu har vi chansen att sätta ljuset på de problematiska trender som Stockholmsenkäten visar på.

Ni ungdomar, föräldrar, politiker och anhöriga på olika sätt. När ni läser detta vill jag uppmana er. Nu är en bra tid att prata om detta i samhället. Inte bara om ungdomarna utan med ungdomarna. För skolan kan inte stå ensam i detta. Ni föräldrar som tycker detta är svårt, ni är inte ensamma, ta hjälp av varandra! Allra minst ska ungdomar behöva lämnas utan vägledning och stöd för att hantera grupptryck, ångest och funderingar om livet. Allas ansvar än ingens ansvar brukar det heta. Låt det inte bli så nu.

Jag är inte bättre än någon annan på detta område men eftersom allas ansvar också är mitt ansvar prövar jag här att ge tips efter bästa förmåga:

Till föräldrar och vuxna: börja med att läsa om Stockholmsenkäten (länkar nedan). Fråga barnen om hur de tänker om vad undersökningen visar. Ställ inte barnen till svars utan sätt diskussionen i ett sammanhang och låt dem berätta om sina erfarenheter och tankar. Glöm inte att ge tid och lyssna! Ge inte upp om samtalet inte lossnar. Låt det ta tid och pröva igen med ny infallsvinkel om det inte funkar första gången. Prata med andra föräldrar ni träffar om hur de tänker och hur de pratar med sina barn. Fråga i skolan om skolledningen har tips och råd eller om det kan anordnas några gemensamma diskussionstillfällen i samverkan mellan skola och föräldrar (kanske via föräldraförening eller skolråd?).

Till ungdomar: Det är inte så lätt att sätta ord på vad man tänker och upplever i sin vardag. Det är inte så lätt för vuxna heller. Men pröva ändå. Det kan vara svårt att prata om ifall du själv dricker alkohol, har prövat droger eller har tankar om hur du mår. Men pröva att berätta för en vuxen som du litar på om hur det är att vara ung idag. Hur det är i skolan. Bli inte arg över att de vuxna inte verkar förstå. Ge dom chansen att lyssna, kanske ställa frågor och lära sig. Och funkar inte samtalet? Orka pröva igen. Läs gärna om Stockholmsenkäten. Det är lätt att tro att man är ensam om att känna eller tänka på ett visst sätt, men du är långt ifrån ensam.

Gustav Elfström är småbarnsförälder, boende i Brottby och engagerad i Barn- och Ungdomsnämnden för Socialdemokraterna.

Läs mer:

Via denna länk kan man läsa om lite slutsatser för Stockholms län.

Via denna länk kan man hitta statistik i pdf:er om de olika områdena och hur det ser ut för Vallentuna jämfört med andra kommuner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑