Ge invånarna bättre insyn

(Av Anna-Maria Valladolid)

En politisk motion har en lång väg att gå från ax till limpa. Mellan förslag, beslut och eventuell verkställighet är det svårt som kommuninnevånare att på ett enkelt och snabbt sätt kunna se var frågan befinner sig och hur det går. Vilka nämnder och kommunala råd är remissinstans? När har de sina möten när motionen ska behandlas? Vad kom de fram till? Hur ser tidsplanen ut? När beräknas motionen komma tillbaka till kommunfullmäktige för beslut? Hur, när och av vilken nämnd verkställs beslutet?

Det finns samtidigt ett starkt intresse hos Vallentunabor att få bättre insyn i den kommunala verksamheten. Idag är det många som ställer frågor på sociala medier, eller när man träffas på affärer, arbetsplatser med mera. Exempel: Hur går det med hundrastgården? Bristen på information är tydlig. Intressant är också att kunna få en överblick över frågor och interpellationer som har ställts och hur svaren ser ut.

Flera kommuner har på sina hemsidor skapat insyn i kommunens verksamhet genom exempelvis webbdiarium eller motionsregister. Det borde även Vallentuna. Kommuninvånare borde kunna få en överblick över lagda motioner på kommunens hemsida och på ett enkelt och snabbt sätt ska kunna följa en motion från att motionen läggs till beslut och eventuell verkställighet. Likaså bör kommuninvånare kunna få en överblick över frågor och interpellationer samt svar på kommunens hemsida. Den möjligheten till insyn är inte mer än rimligt att kräva år 2018.

Not: Texten bygger på en motion lagd i kommunfullmäktige i Vallentuna av Anna-Maria Valladolid, Socialdemokraterna.

En kommentar på “Ge invånarna bättre insyn

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑