Därför JO-anmäler vi Vallentunas kommunledning

(Av Ing-Marie Elfström och Roger Syrén)

Sverige är inte perfekt. Just nu verkar vi knappt att klara av att välja en regering i vårt land. Men vi löser problemen på rätt sätt: med demokrati, öppenhet och saklighet. Det är det som gör Sverige bra, om än inte perfekt.
Vallentuna kommun är inte perfekt, men kan göra bättre! Tyvärr ser vi nu istället hur en viktig och älskad verksamhet i Vallentuna, Arbetsmarknadsavdelningen på Fabriksvägen, AMA, hotas att läggas ned. Och det utan demokratisk process, utan öppen debatt och utan saklig grund.

Vi kommer från olika håll: en är lärare bosatt i Solna, en är lokalpolitiker från Vallentuna. Vi har olika ingångar, men vi har båda JO-anmält Vallentunas kommunledning. Här är vår samlade bild.

Vi kan se att det finns brister i handläggningen. Utredningar har framkommit sent till oppositionen, det finns tveksamheter och brister i underlaget, men ingen har fått möjlighet att ställa frågor. Underlag har dragits tillbaka av kommunstyrelsens ordförande, Parisa Liljestrand, utredningar har inte offentliggjorts förrän en av oss begärde ut handlingarna. Kommunledningen har därmed medvetet undanhållit viktig information till personal, politiker, deltagare på AMA, och den breda allmänheten. Politiker behöver öppenhet och tydlighet vad gäller beslut som ska fattas. En demokrati bygger på att alla ska kunna se det underlag som förslag grundar sig på.

Hanteringen av förslaget att lägga ned AMA kan vara olaglig; det står i kommunallagen att ”innan ett ärende avgörs av kommunfullmäktige ska det ha beretts, antingen av en nämnd vars verksamhetsområde ärendet berör eller av en fullmäktigeberedning”. Folkvalda måste veta vad de beslutar om, annars är det vanstyre.

AMA tar hand om personer som har ett behov av stöd av olika anledningar, imorgon kan det vara du eller jag på grund av en olycka, sjukdom eller depression. AMA har fått hundratals människor i arbete och därmed har de personerna kommit i försörjning och bidrar själva med skattemedel, och de har fått sitt självförtroende tillbaka! Beslutet är på väg att tas i kommunfullmäktige på måndag den 12 november. Detta utan en demokratisk och transparent process! Vallentunaborna är värda bättre än så!

Vi har dessutom båda två fått uppgifter att det förekommit hot om repressalier och tillmälen mot personalen under processen. Även det vill vi att JO utreder, det är inte i linje med Vallentunas värdegrund.

Vår uppmaning till alla ledamöter i kommunfullmäktige är: dra tillbaka förslaget att lägga ned AMA på måndag. Ta istället fram ett nytt förslag med effektiva investeringar i jobb och trygghet. DET är lösningen på Vallentunas ekonomiska problem. Alternativet är passivt bidragsberoende och kanske utslagning av människor. Det har ingen Vallentunabo råd med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑